Bijna buitenaards…

“Bijna buitenaards…”

 

Hij blijft een fenomeen…Niemand die met zo een arrogantie wegkomt als hij… Niemand die bij zoveel verschillende clubs en in zoveel verschillende competities schitterde en kampioen werd als hij… Zijn naam: ‘Zlatan Ibrahimovic’! Ook wel gekend als ‘De God’, ‘Ibracadabra’ of kortweg ‘Ibra’.

 

 Slechts enkele dagen was hij in het zonnige California aangekomen bij zijn nieuwe club LA Galaxy, of zaterdag zat hij al op de bank tijdens de stadsderby. Zijn zoveelste club en op zijn zesendertigste… na een op zijn minst mindere periode bij Manchester United (mede door een sterke Lukaku)… Ik had toch behoorlijk wat twijfels bij deze volgende ‘carriéremove’. Wordt dit niet het jaar of de club teveel..? Maar ik had het kunnen en moeten weten! Op zo’n momenten doet ‘Ibra’ zijn bijnamen alle eer aan en tovert ‘De God’ in ware ‘Ibracadabra-stijl’ weer één van zijn technische hoogstandjes uit zijn sloffen!

 

Twintig minuten voor tijd en bij een 1-3 achterstand tegen stadsgenoot Los Angeles FC was de tijd rijp voor zijn debuut en schreef hij een nieuwe episode in zijn voetbalbestaan. Een episode die ongetwijfeld zal terugkomen in zijn vervolgboek op “Ik, Zlatan”. Zes minuten later en bij zijn eerste balcontact wist iedereen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan weer wie die Zlatan is! Vanop dertig meter schoot hij met een heerlijk gekrulde volley de bal over de doelman in doel en bracht hij zijn ploeg zo op 3-3! Wat later scoorde hij bovendien ook nog de winning goal! Een meer dan geslaagde entrée als je het mij vraagt… De beelden van het schitterende doelpunt en van deze Zweedse viking in ontblote torso gingen de wereld rond. “De fans vroegen iets, en ik gaf ze Zlatan” waren zijn eerste woorden op de persconferentie na de wedstrijd. Zlatan ten voeten uit en zijn visitekaartje afgegeven…

 

Maar gisteravond zal een ‘nog-nagenietende Zlatan’ zich toch even hebben verslikt in zijn ‘Budweiser’ op zijn terras in Santa Monica. Wat gebeurde was een donderslag bij heldere hemel… Zlatan kennende zal hij toch even goed gevloekt hebben en zijn flesje Budweiser richting de terrastegels hebben gelanceerd! Zeker toen hij besefte dat hij, na amper twee dagen ‘Ibra-time’, de scepter alweer moest doorgeven aan Ronaldo! Want zeg nu zelf, hoe groot is de kans dat je op zo een korte tijdspanne tweemaal wordt verwend met zulke magistrale doelpunten!?

 

Ik ben zeker niet het prototype van de ideale Ronaldo-fan! Ik heb veel respect voor zijn discipline en  gedrevenheid maar zijn zelfingenomenheid en ‘air’ kunnen bij mij op weinig sympathie rekenen. Maar wat gisteravond in Turijn te zien was, was pure klasse! Alsof er een engeltje op je tong pist… Daar is geen spelt tussen te krijgen en het deed zelfs bij de grootste Ronaldo-haters de mond open vallen! De omhaal was dan ook van een ongekende schoonheid en de uitvoering een staaltje van perfectie. Het sprekende gemak en de timing waarmee hij de bal, twee meter boven de begane grond, vol op de wreef nam… iedereen stond erbij en keek ernaar… en niet in het minst de spelers van Juventus zelf. Enig minpuntje was misschien dat de bal niet in de kruising belandde. Maar hier over beginnen zou compleet misplaats zijn en getuigen van weinig respect voor dit schitterende staaltje van technisch kunnen!

 

Sommige flitsen die we op een voetbalveld te zien krijgen zijn bijna buitenaards doen de rivaliteit tussen beide tegenstanders even vergeten. Ze overstijgen dan zelfs voor even de ‘ploegbelangen’… Ongeloof en verbazing, maar vooral respect zijn dan gevoelens die bij iedereen overwegen. De duizenden Juventus-fans waren het trouwens roerend met me eens en vanop alle banken weerklonk dan ook een staande ovatie door het Allianz Stadium…

 

Het laatste woord was voorlopig aan Ronaldo, maar Zlatan kennende zal het hem alleen maar ‘triggeren’ om weer snel van hem te doen spreken… Op het WK in Rusland misschien!?

 

 

JoKe

Laat een reactie achter