“Il Ninja”

“Il Ninja”

 Vandaag zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om een lans te breken voor Radja Nainggolan. Eind augustus was er al wat commotie toen hij door Roberto Martinez niet werd geselecteerd voor de wedstrijden tegen Gibraltar en Griekenland en nu hij er voor de laatste 2 wedstrijden (tegen Bosnië en Cyprus) van deze kwalificatiecampagne weer niet bij was, was er consternatie alom.

Met de hashtag #IkSteunRadja ontstond er op de sociale media een heuse campagne om “Il Ninja” (zoals hij in Italië wordt genoemd) een hard onder de riem te steken en om het algemene ongenoegen dat er bij veel fans heerst kenbaar te maken. Niemand, maar dan ook niemand, die ik hierover sprak begrijpt wat Martinez bezielde om hem zelfs niet in de ruime selectie op te nemen. Vier doelmannen en spelers zonder enige speelminuten bij hun club dit seizoen krijgen blijkbaar de voorkeur op onze ‘Vlaamse krijger’. Radja is niet enkel basisspeler bij zijn club AS Roma, maar bovendien één van de aanjagers en kapiteins van zijn huidige ploeg. Wekelijks gaat hij voorop in de strijd op het Romeinse middenveld en scoort bovendien ook nog regelmatig zijn goaltjes. Ook bij de Rode Duivels ligt hij goed in de groep. Kortom, geen redenen om hem niet te selecteren…

Ok, hij durft al eens een sigaretje roken maar als zijn sportieve prestaties daar niet onder lijden is er toch geen reden om dit als excuus in te roepen? Ik wil zeker niet zeggen dat ik pro-roken ben (allesbehalve zelfs!) maar dat blijft tot op heden nog steeds een persoonlijke keuze. Vreest Martinez misschien dat hij anderen zal aanzetten of is hij als de dood dat binnenkort iedere Rode Duivel rondloopt met een ‘geblondeerde keerborstel’!? Dit vermoeden wordt wel gesterkt door het feit dat hij vlak na zijn niet-selectie gekozen heeft voor een haarsnit met dreadlocks. Zou dit op vraag zijn van Roberto!? We kunnen er voorlopig enkel naar raden…

Tot voor enkele jaren was hij een nobele onbekende in België. Voor velen kwam hij vanuit het niets ineens op de radar bij AS Roma en daarna bij de Rode Duivels. Sommigen vragen zich dan waarschijnlijk nu ook af vanwaar zijn enorme populariteit opeens komt? Om die vraag te beantwoorden moet we terug naar zijn jeugd. Radja groeide op in een appartementsblok op Linkeroever en had zeker geen gemakkelijke jeugd. Vader was er niet en moeder had twee jobs om voor de kinderen te kunnen zorgen. Voetbal was de enige uitweg om de miserie en zorgen even te vergeten en op het rechte pad te blijven. Toen hij in 2005 van Piacenza een profcontract kreeg aangeboden trok hij als jonge snaak van Germinal Beerschot in zijn ééntje naar het verre Italië. Dit met als doel: profvoetballer worden en voor het gezin zorgen dat hij moest achterlaten. Radja zette door met de gekende gevolgen… Kortom een wat eigenzinnige ‘selfmade boy’ die met zijn ‘over-mijn-lijk mentaliteit’ en natuurlijk ook zijn voetbalkwaliteiten het uiteindelijk heeft gemaakt.

Dit alles verklaart mijns inziens zijn huidige status en populariteit, en niet zo zeer zijn vele tattoos en ‘coupe special’. Ik kan begrijpen dat een afgeborstelde spanjaard problemen heeft met een figuur als ‘Il Ninja’. Want wees eerlijk, er is niemand die gelooft dat ‘sportieve redenen’ aan de basis liggen van deze beslissing. Persoonlijke voorkeur en smaak kunnen nu éénmaal verschillen… maar moet je daar als bondscoach niet boven staan?

“Roberto, denk dus alstublieft twee keer na alvorens Radja thuis te laten van het WK in Rusland!”

 JoKe

Laat een reactie achter